Prosta przekąska, która skutecznie urozmaici Twój dzień. Przygotuj pyszne jabłka smażone w cieście i spróbuj czegoś zupełnie nowego.
Składniki
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Mleko – 2 szklanki
- Jajko – 1 sztuka
- Proszek do pieczenia – 0.5 łyżki
- Cukier waniliowy – 1 łyżka
- Jabłka – 0.5 kilograma
- Rodzynki – 20 gramów
- Wódka – 30 mililitrów
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżka
- Masło do smażenia – 100 gramów
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, mlekiem i jajkiem. Wyrobione ciasto odstawiamy na kilka minut. W tym czasie obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy je w cynamonie, cukrze, wódce i rodzynkach. Niech namaczają się w marynacie ok. 10 minut.
Po tym czasie mieszamy ciasto z jabłkami i smażymy je na rozgrzanym maśle przez ok. 5 minut. Danie najlepiej będzie smakować podane od razu po przygotowaniu.