Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Prosta przekąska, która skutecznie urozmaici Twój dzień. Przygotuj pyszne jabłka smażone w cieście i spróbuj czegoś zupełnie nowego.

Składniki

  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Mleko – 2 szklanki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – 0.5 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżka
  • Jabłka – 0.5 kilograma
  • Rodzynki – 20 gramów
  • Wódka – 30 mililitrów
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżka
  • Masło do smażenia – 100 gramów

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, mlekiem i jajkiem. Wyrobione ciasto odstawiamy na kilka minut. W tym czasie obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy je w cynamonie, cukrze, wódce i rodzynkach. Niech namaczają się w marynacie ok. 10 minut.

Po tym czasie mieszamy ciasto z jabłkami i smażymy je na rozgrzanym maśle przez ok. 5 minut. Danie najlepiej będzie smakować podane od razu po przygotowaniu.

Powiązane posty