Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chrupiące frytki namoczone w Coca-Coli

Prosty przepis na chrupiące frytki z Coca-Colą

Oryginalny przepis na wyborne frytki z coca-colą. Postępując zgodnie z poniższym przepisem, możemy zrobić znakomity i całkowicie unikalny dodatek do obiadu. Chrupiące frytki mogą stanowić również osobną przekąskę.

Składniki na frytki:

  • Coca-cola (1,5 l)
  • Skrobia ziemniaczana (10 g)
  • Ziemniaki (700 g)

Składniki na sos:

  • Coca-Cola (2 łyżki)
  • Ketchup (1 łyżka)
  • Miód (1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Sos sojowy (1 łyżeczka)
  • Ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:

Przygotowanie pysznych chrupiących frytek zaczynamy od sosu. W tym celu na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na którą przekładamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie ostrożnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki na sos. Po 2 kolejnych minutach zdejmujemy patelnię z ognia.

Teraz przechodzimy do przygotowania frytek. Ziemniaki obieramy i płuczemy, a następnie kroimy w słupki (frytki). Całość przekładamy do dużego słoika i zalewamy coca-colą. Słoik odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ziemniaki i osuszamy je z wykorzystaniem ręcznika papierowego. Teraz przekładamy frytki do osobnej miski, posypujemy skrobią i dokładnie mieszamy. Na koniec pozostaje mocno rozgrzać olej w garnku i ostrożnie włożyć do niego frytki. Całość smażymy do momentu, aż staną się przyjemnie chrupiące. Gotowe frytki wyciągamy łyżką cedzakową, co pozwoli od razu usunąć nadmiar oleju. Frytki rozdzielamy na osobne porcje na talerzach i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Powiązane posty