Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Roladki z szynki

Przepis na przekąski imprezowe - roladki z szynki

Znakomita przekąska, którą możemy przygotować w zaledwie 5 minut. Przepis kulinarny na roladki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Jest niezwykle łatwy, a przy tym oryginalny. Dzięki temu każdy może zaskoczyć swoich gości i zaserwować coś naprawdę wyjątkowego.

Składniki

  • Szynka (4 duże plastry)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Twaróg w kostce (200 g)
  • Rzodkiewki (4 sztuki)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Posiekany szczypiorek (1 łyżeczka)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

W misce rozgniatamy twaróg, a następnie dodajemy do niego posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek, majonez i czosnek (przeciśnięty przez praskę). Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy. W tym celu posługujemy się zwyczajną łyżką. Składniki połączoną się dosłownie po kilku okrężnych ruchach.

W drugiej kolejności na większym talerzu układamy obok siebie wszystkie plasterki szynki w taki sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Następnie nakładamy na nie przygotowany wcześniej twaróg (brzegi pozostawiamy suche). Szynkę zwijamy w rulonik, tak jak robimy to przy przygotowywaniu sushi. Całość owijamy delikatnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy roladki i kroimy je w równych odstępach, a każdą część przecinamy dodatkowo na pół pod kątem ok. 45o. Na koniec wystarczy ułożyć roladki z szynki na półmisku, a całość można dodatkowo przyozdobić sałatą lub rukolą. Ta przekąska najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Powiązane posty