Pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, które zawsze można z łatwością przygotować.
Składniki:
- Kasza jaglana – 1/4 szklanki
- Mleko (krowie lub roślinne) – 1 szklanka
- Banan – 1
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Orzechy (dowolne) – kilka
Sos z masła orzechowego:
- Masło orzechowe – 1 łyżka
- Syrop klonowy – 2 łyżki
- Sok z cytryny – kilka kropel
Przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy w garnku, po czym wylewamy wodę. Kaszę zalewamy mlekiem, mieszamy i gotujemy pod przykryciem. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejnych 15 minut. W tym czasie obieramy banana, kroimy go w plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Z kolei masło i syrop klonowy dokładnie mieszamy w osobnej miseczce.
Do oddzielnej miski przekładamy kaszę z garnka. Dodajemy do niej banana i sos z masła orzechowego. Całość dekorujemy posiekanymi orzechami.