Znakomity pomysł na śniadanie idealne. Jajecznica z kurkami sprawdzi się o każdej porze roku. Jeśli nie ma świeżych grzybów, można sięgnąć po mrożone.
Składniki
- jajko – 6 szt.
- kurki – 200 g
- śmietanka kremówka 30% – 30 ml
- masło – 20 g
- olej – 15 ml
- natka pietruszki – 5 g
- sól – 3,5 g
- pieprz czarny – 1,5 g
Przygotowanie
Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy połowę masła i szczyptę soli. Kurki smażymy kolejne 2 minuty. Przekładamy je do osobnej miseczki.
Jajka roztrzepujemy w drugiej miseczce z solą, pieprzem i śmietanką. Rozpuszczamy na patelni resztę masła i przelewamy na nie masę jajeczną. Mieszamy po tym, jak jajka delikatnie się zetną. Dodajemy kurki i ponownie mieszamy.
Jajecznicę przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.