Kochacie szpinak, ale równie gorącym uczuciem darzycie smażone jajka? Jeżeli nie jedliście jeszcze jajecznicy ze szpinakiem, od tej pory będziecie ją przyrządzać regularnie. Danie przygotowuje się bardzo szybko i będzie to śniadanie zdrowe i smaczne.
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- cebula
Sposób przygotowania:
Najpierw trzeba oczyścić szpinak. Oczywiście nie musimy tego robić, jeżeli kupujemy w sklepie zapakowane liście, które są już gotowe do spożycia. Jajka natomiast wbijamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
Teraz na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia, a jeżeli jej nie mamy, używamy po prostu oleju rzepakowego. Teraz pokrojoną w kostkę lub w piórka cebulę podsmażamy, aż się zarumieni.
Kolejny krok to dodanie szpinaku. Musimy go dusić przez chwilę, aż zacznie zmniejszać swoją objętość.
Ostatni etap to wlanie jajek. Postępujemy tak jak z każdą inną jajecznicą, a więc musimy po prostu tak długo mieszać, aż jajka się zetną.
Na sam koniec dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Z taką wspaniałą jajecznicą smakować na pewno będzie ciepła grzanka.