Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Greckie racuchy z serem feta 

racuchy na talerzu

Czy racuchy, które wszyscy uwielbiamy, zawsze muszą być przygotowywane w ten sam sposób? Bynajmniej! Dowodem na to są greckie racuchy z serem feta. To świetne danie, a do tego tak smaczne, że wiele osób nie będzie w stanie się powstrzymać i będzie jeść te wspaniałe placki prosto z patelni! 

Składniki: 

  • 280 g mąki pszennej 
  • 200 ml mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 200 ml oliwy lub oleju roślinnego 
  • 4 jajka 
  • 320 g sera feta 
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku (może być oregano) 
  • kilka suszonych pomidorów (można je posiekać na drobno) 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie głęboka miska. Do niej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy ze sobą te składniki. 

W mące należy zrobić dołek. Tam wlewamy mleko i olej. Dodajemy też rozmącone jajka. 

Teraz ubijamy wszystko mikserem, który powinien pracować na wolnych obrotach. Powinna powstać gęsta jednolita masa. 

Do tak powstałego ciasta dodajemy ser i tymianek. Można też jeszcze dodać suszone pomidory. 

Do patelni trzeba wlać tłuszcz. Powinna to być warstwa o grubości palca. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, kładziemy po jednej łyżce masy i smażymy do momentu, aż racuch się zarumieni. Wówczas przekładamy go na drugą stronę. 

Gdy racuchy są gotowe, układamy je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Powiązane posty