Znakomite połączenie, czyli jajka z kurkami. Wypróbuj niecodzienną potrawę, która podbije Twoje serce. Wykorzystasz w niej proste składniki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek. A efekt? Musisz spróbować. Jajka na kurkach wejdą do Twojego TOP.
Składniki
- Jajka kurze (najlepiej z wolnego wybiegu) – 2 sztuki
- Ocet – 1 łyżka
- Sól – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Kurki – 200 gramów
- Przyprawa czosnkowa – 1 łyżka
- Pomidor żółty – 1 sztuka
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz biały mielony – 1 szczypta
- Kremowy ocet balsamiczny – 1 łyżka
Przygotowanie
Przyprawę czosnkową i kurki podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Z kolei w osobnym garnku gotujemy wodę z octem i solą. Wbijamy do wywaru jajka (pojedynczo). Najpierw wbijamy do wrzątku 1 jajko, gotujemy 2-3 minuty, wyławiamy i dopiero wtedy wbijamy drugie (i również wyławiamy).
Następnie w kostkę kroimy pomidory. Kurki przekładamy na talerz, przykrywamy je jajkami, dodajemy pomidory i całość dekorujemy octem balsamicznym.