Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka na kurkach

Jajka na kurkach

Znakomite połączenie, czyli jajka z kurkami. Wypróbuj niecodzienną potrawę, która podbije Twoje serce. Wykorzystasz w niej proste składniki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek. A efekt? Musisz spróbować. Jajka na kurkach wejdą do Twojego TOP.

Składniki

  • Jajka kurze (najlepiej z wolnego wybiegu) – 2 sztuki
  • Ocet – 1 łyżka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Kurki – 200 gramów
  • Przyprawa czosnkowa – 1 łyżka
  • Pomidor żółty – 1 sztuka
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz biały mielony – 1 szczypta
  • Kremowy ocet balsamiczny – 1 łyżka

Przygotowanie

Przyprawę czosnkową i kurki podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Z kolei w osobnym garnku gotujemy wodę z octem i solą. Wbijamy do wywaru jajka (pojedynczo). Najpierw wbijamy do wrzątku 1 jajko, gotujemy 2-3 minuty, wyławiamy i dopiero wtedy wbijamy drugie (i również wyławiamy).

Następnie w kostkę kroimy pomidory. Kurki przekładamy na talerz, przykrywamy je jajkami, dodajemy pomidory i całość dekorujemy octem balsamicznym.

Powiązane posty