Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Placek po węgiersku 

palcek

Kto nie uwielbia placków? To dania bardzo smaczne występujące w różnych wariantach, jeżeli chodzi o składniki, a także wielkość. Jak przygotować placek po węgiersku? Cały sekret tkwi w farszu z łopatki wieprzowej i przecieru pomidorowego z dodatkiem warzyw i starannie dobranych przypraw.

Składniki: 

Ciasto: 

  • 6-8 ziemniaków  
  • 1 cebula 
  • kilka łyżek mąki 
  • 1 jajko 
  • majeranek 
  • pieprz, sól 

Farsz: 

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 1 duża cebula lub 2 średnie 
  • 1 duża papryka czerwona  
  • 2-4 średnie ogórki kiszone 
  • 1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju  
  • 0,5 l przecieru pomidorowego typu pelati lub rustic 
  • 2 łyżeczki kminku mielonego 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego 
  • 2 listki laurowe 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

Wykorzystując tarkę z drobnymi oczkami, ścieramy ziemniaki i cebulę. Dodajemy mąkę, całe jajko i dużo majeranku. Trzeba dodać jeszcze pieprz i sól, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pamiętajmy, że smażyć będziemy na oleju, a placki powinny mieć wielkość patelni. 

Teraz mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, ogórki siekamy drobno, a paprykę kroimy w paseczki. 

Potrzebny będzie garnek z grubym dnem. Rozgrzewamy w nim tłuszcz, a następnie dodajemy paprykę słodką, ostrą i kminek. Składniki te smażymy niecałą minutę. Teraz dodajemy pokrojone mięso i smażymy tak długo, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Potem dodajemy paprykę i posiekane ogórki. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut. 

Wlewamy pół szklanki wody i przecier pomidorowy. Dodajemy jeszcze przyprawy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. 

Danie jest już gotowe, ale trzeba je odpowiednio ułożyć na talerzu. Najpierw rozkładamy placek i nakładamy mięso z sosem. Potem składamy go na pół, a na górę kładziemy jeszcze łyżkę farszu. 

Powiązane posty