Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka w cieście francuskim 

jajka na talerzu

Jeżeli szukasz oryginalnego, ale jednocześnie bardzo prostego w przygotowaniu śniadania, to właśnie jajka w cieście francuskim mogą być dla ciebie. To bardzo modna propozycja na dłuższy sobotni lub niedzielny poranek, a poza tym danie wygląda efektownie. 

Składniki: 

  • 8 jajek 
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 8 jajek 
  • rukola 
  • masło 
  • opcjonalnie bekon (jeżeli nie możemy się bez niego obejść) 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności ciasto francuskie należy pokroić ma 8 kwadratów o takiej samej wielkości. 

Potrzebujemy teraz formy do muffinek lub pojedynczych foremek do babeczek. Trzeba je dokładnie wysmarować masłem. 

Do każdej osobnej foremki wkładamy kwadrat ciasto francuskiego. W ten sposób powstaje charakterystyczne zagłębienie. Teraz trzeba je posmarować delikatnie masłem. 

Na dno powstałych wgłębień możemy dodać podsmażony bekon. Z kolei osoby, które unikają mięsa, mogą wykorzystać pieczarki albo jakieś leśne grzyby. Następnie wbijamy jajko i posypujemy je solą oraz zmielonym pieprzem. 

Piekarnik powinien być rozgrzany do 180°C. Pieczemy tak długo, aż zauważymy, że białko się ścięło. 

Jajka w cieście francuskim najlepiej podawać posypane szczypiorkiem. 

Powiązane posty