Jeżeli szukasz oryginalnego, ale jednocześnie bardzo prostego w przygotowaniu śniadania, to właśnie jajka w cieście francuskim mogą być dla ciebie. To bardzo modna propozycja na dłuższy sobotni lub niedzielny poranek, a poza tym danie wygląda efektownie.
Składniki:
- 8 jajek
- opakowanie ciasta francuskiego
- 8 jajek
- rukola
- masło
- opcjonalnie bekon (jeżeli nie możemy się bez niego obejść)
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności ciasto francuskie należy pokroić ma 8 kwadratów o takiej samej wielkości.
Potrzebujemy teraz formy do muffinek lub pojedynczych foremek do babeczek. Trzeba je dokładnie wysmarować masłem.
Do każdej osobnej foremki wkładamy kwadrat ciasto francuskiego. W ten sposób powstaje charakterystyczne zagłębienie. Teraz trzeba je posmarować delikatnie masłem.
Na dno powstałych wgłębień możemy dodać podsmażony bekon. Z kolei osoby, które unikają mięsa, mogą wykorzystać pieczarki albo jakieś leśne grzyby. Następnie wbijamy jajko i posypujemy je solą oraz zmielonym pieprzem.
Piekarnik powinien być rozgrzany do 180°C. Pieczemy tak długo, aż zauważymy, że białko się ścięło.
Jajka w cieście francuskim najlepiej podawać posypane szczypiorkiem.