Kebab najczęściej kojarzy nam się z formą, w jakiej jest przygotowywany w barach, które można znaleźć teraz wszędzie. Dostajemy go więc w tortilli albo w bułce. Tymczasem może być przyrządzone trochę inaczej i możemy to zrobić samodzielnie, gdy na przykład jest okazja do rozpalenia grilla.
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego i wołowego
- pikantny ketchup
- 1 ząbek czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Najpierw mięso mielone i wieprzowe musimy bardzo dokładnie zmielić. Można też kupić już gotowe w opakowaniu w markecie. Doprawiamy je przeciśniętym czosnkiem, a także świeżą suszoną kolendrą i ketchupem (dodajemy 6 łyżek)
Cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Teraz podsmażamy na patelni, aż się zarumieni.
W kolejnym etapie musimy wymieszać cebulkę z naszym mięsem, a następnie uformować kebaby. Muszą to być więc takie podłużne pulpety, które będziemy nabijać na długie szaszłyki.
Pozostaje położyć mięso na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Mięso z każdej strony powinno być smażone przez czas około 7 minut. Podawać je można z sosem jogurtowym i sałatką.