Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kebab z grilla 

mięso na talerzu

Kebab najczęściej kojarzy nam się z formą, w jakiej jest przygotowywany w barach, które można znaleźć teraz wszędzie. Dostajemy go więc w tortilli albo w bułce. Tymczasem może być przyrządzone trochę inaczej i możemy to zrobić samodzielnie, gdy na przykład jest okazja do rozpalenia grilla. 

Składniki: 

  • 400 g mięsa wieprzowego i wołowego 
  • pikantny ketchup 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 średniej wielkości cebula 
  • 1 pęczek świeżej kolendry 

Sposób przygotowania: 

Najpierw mięso mielone i wieprzowe musimy bardzo dokładnie zmielić. Można też kupić już gotowe w opakowaniu w markecie. Doprawiamy je przeciśniętym czosnkiem, a także świeżą suszoną kolendrą i ketchupem  (dodajemy 6 łyżek) 

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Teraz podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. 

W kolejnym etapie musimy wymieszać cebulkę z naszym mięsem, a następnie uformować kebaby. Muszą to być więc takie podłużne pulpety, które będziemy nabijać na długie szaszłyki. 

Pozostaje położyć mięso na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Mięso z każdej strony powinno być smażone przez czas około 7 minut. Podawać je można z sosem jogurtowym i sałatką. 

Powiązane posty