Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pierożki po chińsku 

pierożki na stole

Pierogi nie jedno mają oblicze. Co kraj to obyczaj i jak świat szeroki i długi w różnych kulturach przybierają one różne kształty i wielkości, ale różny może być także farsz. Ciekawą odmianą mogą być chińskie pierożki o nazwie Dim Sum. 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru 
  • pół łyżki soli 
  • 200 ml wody 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 10 sztuk krewetek 
  • 140 g pędów bambusa 
  • 50 g kiełków fasoli 
  • przyprawa do dań orientalnych z kurczakiem 
  • szczypiorek 
  • świeży imbir 
  • świeża kolendra 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 1 ostra papryczka chili 

Sposób przygotowania: 

potrzebna nam będzie miska, w której musimy wymieszać mąkę pszenną razem z cukrem i solą. Następnie dodajemy wrzącej wody i dokładnie mieszamy. W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, zaczynamy je wyrabiać na gładką masę. Jeżeliby okazało się za twarde, dodajmy trochę wody. Powinno być elastyczne i miękkie. Takie gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy szczelnie folią. Odstawiamy na 30 minut. 

Niezbędna będzie także stolnica. Posypujemy ją mąką ziemniaczaną. Teraz kawałek ciasta rolujemy w małą kulkę, a potem dokładnie musimy rozwałkować na cienki placek, który powinien mieć 10 cm średnicy. Każdy taki placek należy przesmarować olejem. 

Następnie bierzemy przyprawę do dań orientalnych z kurczakiem i mieszamy ze 100 ml wody. Odstawiamy na 10 minut. 

Teraz musimy posiekać krewetki. Tak samo postępujemy z kolendrą, szczypiorem i ostrą papryczką. Imbir natomiast ścieramy na tarce.  

Przyszła kolej na mięso, które musimy wymieszać w misce z pędami bambusa, kiełkami i resztą składników. W tym momencie doprawiamy całość orientalną przyprawą. Dodajemy też oleju sezamowego do smaku. 

Na placki ciasta nakładamy farsz. Ciasto składamy krawędź do krawędzi, robiąc sakiewki. 

Przygotowane pierożki układamy na sitku do mąki lub w nakrytym bambusowym koszyku. Na dnie powinny się znajdować liście kapusty, dzięki czemu pierożki nie będą się sklejać. Teraz umieszczamy całość nad garnkiem, w którym gotuje się woda. Powinno wystarczyć 20 minut, aby Dim Sumy były gotowe. 

Powiązane posty