Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jarzębinówka

Jarzębinówka

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się świeże owoce, które jednak najpierw 2-3 dni przeleżą w zamarażalniku. Tym sposobem pozbędziesz się całej goryczy. Jarzębinówka jest tradycyjnie wykorzystywana do ochrony przed przeziębieniem ze względu na dużą ilość witaminy C.

Składniki

  • Jarzębina – 500 g
  • Spirytus 70% – 500 ml
  • Cukier – 150 g
  • Skórka z 1 pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie).

Przygotowanie

Przemrożoną jarzębinę przekładamy do miski, żeby nieco rozmarzła. Następnie przesypujemy ją do słoja. Dodajemy skórkę z pomarańczy lub cytryny i zalewamy spirytusem w taki sposób, żeby przykrył wszystkie owoce. Słój szczelnie zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na ok. 3 miesiące. Co jakiś czas energicznie potrząsamy słojem, żeby aromaty dobrze się rozeszły po alkoholu.

Po tym czasie przecedzamy nalewkę i dodajemy do niej rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewkę trzymamy jeszcze 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu.

Powiązane posty