W tym przepisie najlepiej sprawdzą się świeże owoce, które jednak najpierw 2-3 dni przeleżą w zamarażalniku. Tym sposobem pozbędziesz się całej goryczy. Jarzębinówka jest tradycyjnie wykorzystywana do ochrony przed przeziębieniem ze względu na dużą ilość witaminy C.
Składniki
- Jarzębina – 500 g
- Spirytus 70% – 500 ml
- Cukier – 150 g
- Skórka z 1 pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie).
Przygotowanie
Przemrożoną jarzębinę przekładamy do miski, żeby nieco rozmarzła. Następnie przesypujemy ją do słoja. Dodajemy skórkę z pomarańczy lub cytryny i zalewamy spirytusem w taki sposób, żeby przykrył wszystkie owoce. Słój szczelnie zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na ok. 3 miesiące. Co jakiś czas energicznie potrząsamy słojem, żeby aromaty dobrze się rozeszły po alkoholu.
Po tym czasie przecedzamy nalewkę i dodajemy do niej rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewkę trzymamy jeszcze 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu.