Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kalmary z grilla

Kalmary z grilla, screen z YouTube

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Nie musisz ograniczać się przy tym do tradycyjnych potraw, choć z pewnością są one warte uwagi. Dodaj nieco świeżości, wrzucając na ruszt egzotyczne kalmary.

Składniki

  • Kalmary (750 gramów)
  • Przyprawa Koreański Grill Knorr (1 opakowanie)
  • Chili (1 sztuka)
  • Limonka (1 sztuka)
  • Ziarna sezamu (1 łyżka)
  • Natka kolendry (1 pęczek)
  • Olej sezamowy z palonych ziaren (1 łyżka)
  • Sos sojowy słodki (3 łyżki)
  • Sos rybny (2 łyżki)
  • Sól (2 szczypty)

Przygotowanie

Na początek przygotowujemy kalmary. W tym celu musimy oczyścić je z błon i dokładnie umyć. Posypujemy je szczyptą soli. Następnie siekamy chili i natkę kolendry, a z limonki wyciskamy sok. Teraz łączymy w osobnej misce chili, sosy, przyprawę do koreańskiego grilla oraz olej sezamowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę rozlewamy po pół do dwóch osobnych naczyń.

Do jednej z misek z marynatą wkładamy kalmary i pozostawiamy je na kilka godzin. Po tym czasie kalmary przekładamy na rozgrzanego grilla na kilka minut z każdej strony. Tak przygotowane owoce morza smarujemy pozostałą częścią marynaty, a przed podaniem posypujemy sezamem i natką kolendry.

Powiązane posty