Prosty, smaczne i kolorowe. A do tego zdrowe i proste w przygotowaniu. Jak zrobić idealne śniadanie? Wystarczy kilka prostych składników.
Składniki
- pieczywo – np. razowa bagietka lub chleb żytni
- rzodkiewki – pokrojone na cienkie plasterki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatkowy koperek do dekoracji
Masło koperkowe:
- masło – 50 g miękkiego
- fileciki anchois (anchovies) – 1-2 sztuki
- czosnek – 1/2 ząbka
- koperek – 2-3 łyżki drobno posiekanego
- oliwa extra vergine – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania masła koperkowego. W tym celu masło wyjmujemy z lodówki, żeby nieco rozmiękło. Anchios siekamy i rozcieramy końcem noża na desce. Tak samo postępujemy z czosnkiem. Oba te składniki dodajemy do masła i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy.
Tak przygotowanym masłem koperkowym smarujemy kromki chleba, kładziemy na nie pokrojone w plasterki rzodkiewki i posypujemy solą, pieprzem i koperkiem.