Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapki z rzodkiewką i masłem koperkowym

Kanapki z rzodkiewką i masłem koperkowym

Prosty, smaczne i kolorowe. A do tego zdrowe i proste w przygotowaniu. Jak zrobić idealne śniadanie? Wystarczy kilka prostych składników.

Składniki

  • pieczywo – np. razowa bagietka lub chleb żytni
  • rzodkiewki – pokrojone na cienkie plasterki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatkowy koperek do dekoracji

Masło koperkowe:

  • masło – 50 g miękkiego
  • fileciki anchois (anchovies) – 1-2 sztuki
  • czosnek – 1/2 ząbka
  • koperek – 2-3 łyżki drobno posiekanego
  • oliwa extra vergine – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania masła koperkowego. W tym celu masło wyjmujemy z lodówki, żeby nieco rozmiękło. Anchios siekamy i rozcieramy końcem noża na desce. Tak samo postępujemy z czosnkiem. Oba te składniki dodajemy do masła i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy.

Tak przygotowanym masłem koperkowym smarujemy kromki chleba, kładziemy na nie pokrojone w plasterki rzodkiewki i posypujemy solą, pieprzem i koperkiem.

Powiązane posty