Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron azjatycki z wołowiną na ostro

Makaron azjatycki z wołowiną na ostro

Lubisz ostre jedzenie prosto z Azji? W takim razie zakochasz się w tym prostym przepisie na obiad!

Składniki

  • pszenny makaron orientalny – 250 g (np. Mie, Chow Mein)
  • olej – 2 łyżki
  • mielona wołowina – 300 g
  • czerwona cebula – 1 sztuka
  • kapusta młoda lub pekińska – 200 g
  • czerwona papryka – 1/2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • starty imbir – 1 łyżka
  • dymka lub szczypiorek
  • nasiona sezamu – 1 łyżka lub olej sezamowy – 1 łyżeczka

Sos:

  • sos sojowy – 40 ml
  • miód – 1 łyżka
  • słodko-pikantny sos chili lub słodki sos chili – 4 łyżki
  • ocet ryżowy – 1 łyżka

Przygotowanie

Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na patelni. Smażymy na nim mięso wołowe. Teraz dodajemy drugą łyżkę oleju i drobno posiekane warzywa. Całość smażymy przez ok. 4 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodajemy imbir starty na drobnych oczkach tarki i czosnek. Mieszamy.

W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. Mieszankę przelewamy na patelnię. Smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy makaron i smażymy kolejną minutę. Na koniec posypujemy danie posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Przekładamy makaron z dodatkami na talerze i podajemy do stołu.

Powiązane posty