Lubisz ostre jedzenie prosto z Azji? W takim razie zakochasz się w tym prostym przepisie na obiad!
Składniki
- pszenny makaron orientalny – 250 g (np. Mie, Chow Mein)
- olej – 2 łyżki
- mielona wołowina – 300 g
- czerwona cebula – 1 sztuka
- kapusta młoda lub pekińska – 200 g
- czerwona papryka – 1/2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- starty imbir – 1 łyżka
- dymka lub szczypiorek
- nasiona sezamu – 1 łyżka lub olej sezamowy – 1 łyżeczka
Sos:
- sos sojowy – 40 ml
- miód – 1 łyżka
- słodko-pikantny sos chili lub słodki sos chili – 4 łyżki
- ocet ryżowy – 1 łyżka
Przygotowanie
Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na patelni. Smażymy na nim mięso wołowe. Teraz dodajemy drugą łyżkę oleju i drobno posiekane warzywa. Całość smażymy przez ok. 4 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodajemy imbir starty na drobnych oczkach tarki i czosnek. Mieszamy.
W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. Mieszankę przelewamy na patelnię. Smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy makaron i smażymy kolejną minutę. Na koniec posypujemy danie posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Przekładamy makaron z dodatkami na talerze i podajemy do stołu.