Śledzie i buraki zwykle dodajemy do sałatek, a tymczasem mogą one się także sprawdzić jako główny składnik kanapek. Taka przekąska będzie bardzo syta i niezwykle kolorowa. Kanapka z rybą i burakiem – koniecznie musisz tego spróbować.
Składniki:
- 3 sztuki filetów śledziowych
- 4 bułki do burgera
- 4 łyżki majonezu
- 1 pieczony burak
- 1 czerwona cebula
- 4 listki sałaty karbowanej zielonej
- 1 cytryna
- kapary
- 6 łyżek oliwy
- natka pietruszki
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
Kroimy bułki na pół i opiekamy na grillu. Następnie smarujemy je majonezem.
W miseczce łączymy ze sobą oliwę, sok z cytryny, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Taką miksturę dzielimy na 2 części.
Śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie minimum kilka godzin. Dzięki temu nie będą tak słone. Potem osuszamy i kroimy pod skosem na nieduże kawałki. Buraki natomiast po obraniu kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w krążki.
Teraz buraki i śledzie musimy zamarynować w jednej z miseczek, gdzie czeka oliwa. Potem, zanim będą podane, muszą być odsączone z nadmiaru oliwy.
Na wierzch bułek kładziemy liść sałaty potem plastry buraka i kawałek śledzia. Na górze lądują krążki cebuli. Posypujemy jeszcze drobnymi kaparami i przykrywamy drugą połówką bułki.