Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapka ze śledziem i burakiem 

kanapka ze śledziem

Śledzie i buraki zwykle dodajemy do sałatek, a tymczasem mogą one się także sprawdzić jako główny składnik kanapek. Taka przekąska będzie bardzo syta i niezwykle kolorowa 

Składniki: 

  • 3 sztuki filetów śledziowych 
  • 4 bułki do burgera 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 pieczony burak 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 listki sałaty karbowanej zielonej 
  • 1 cytryna 
  • kapary 
  • 6 łyżek oliwy 
  • natka pietruszki 
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego 

Sposób przygotowania: 

Kroimy bułki na pół i opiekamy na grillu. Następnie smarujemy je majonezem. 

W miseczce łączymy ze sobą oliwę, sok z cytryny, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Taką miksturę dzielimy na 2 części. 

Śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie minimum kilka godzin. Dzięki temu nie będą tak słone. Potem osuszamy i kroimy pod skosem na nieduże kawałki. Buraki natomiast po obraniu kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w krążki. 

Teraz buraki i śledzie musimy zamarynować w jednej z miseczek, gdzie czeka oliwa. Potem, zanim będą podane, muszą być odsączone z nadmiaru oliwy. 

Na wierzch bułek kładziemy liść sałaty potem plastry buraka i kawałek śledzia. Na górze lądują krążki cebuli. Posypujemy jeszcze drobnymi kaparami i przykrywamy drugą połówką bułki. 

Powiązane posty