Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaronowa sałatka z mozarellą

makaron

Sałatki są do tego stopnia daniem uniwersalnym, że mogą być potrawą sycącą w zależności od składników, ale także świetną przekąską. Trudno sobie bez nich wyobrazić spotkanie przy grillu lub jakąkolwiek rodzinną uroczystość. Sałatka z mozarellą jest do tego sycąca i może stanowić samodzielne danie.

Składniki: 

  • 200 g makaronu
  • sos sałatkowy włoski 
  • mini kulki mozarelli 
  • 200 g suszonych pomidorów z kaparami w oliwie z oliwek 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek 
  • świeża bazylia 

Sposób przygotowania: 

Makaron gotujemy al dente. Gotowanie powinno trwać tyle czasu, ile jest wskazane na opakowaniu. Następnie odcedzamy i czekamy, aż ostygnie. 

Sos przygotowujemy na bazie sosu sałatkowego zapakowania, 3 łyżek stołowych wody i 3 łyżek stołowych oliwy z oliwek. 

Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie mieszamy razem makaron, kapary, oliwki i pomidory. 

Dodajemy jeszcze kulki mozzarelli, a następnie wlewamy sos. Teraz całość należy delikatnie wymieszać i podać ze świeżą bazylią. 

Powiązane posty