Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pikantna sałatka z ryżem 

sałatka

Poniższy przepis jest bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Największą zaletą tej sałatki jest to, że jest bardzo syta. Fasola i kurczak dostarczają dużej ilości białka. Po zjedzeniu takiej sałatki każdy będzie syty.

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka 
  • 1 szklanka ryżu 
  • przyprawa do złotego kurczaka 
  • sos sałatkowy włoski 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 4 łyżki keczupu 
  • 1 puszka kukurydzy 

Sposób przygotowania:

Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni. W tym samym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. 

Fasolę czerwoną i białą, a także kukurydzę odcedzamy. 

Teraz ugotowany ryż mieszamy w misce razem z mięsem, fasolą i kukurydzą. 

Następnie sos sałatkowy włoski łączymy z keczupem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do sałatki. Jeżeli ktoś ma ochotę, może dodać jeszcze kilka kropel sosu tabasco.

Najlepiej sałatka będzie smakować z nachos. 

Powiązane posty