Poniższy przepis jest bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Największą zaletą tej sałatki jest to, że jest bardzo syta. Fasola i kurczak dostarczają dużej ilości białka. Po zjedzeniu takiej sałatki każdy będzie syty.
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- przyprawa do złotego kurczaka
- sos sałatkowy włoski
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 4 łyżki keczupu
- 1 puszka kukurydzy
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni. W tym samym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Fasolę czerwoną i białą, a także kukurydzę odcedzamy.
Teraz ugotowany ryż mieszamy w misce razem z mięsem, fasolą i kukurydzą.
Następnie sos sałatkowy włoski łączymy z keczupem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do sałatki. Jeżeli ktoś ma ochotę, może dodać jeszcze kilka kropel sosu tabasco.
Najlepiej sałatka będzie smakować z nachos.