Są takie ciasta, które jak to się mówi, po prostu rozpływają się w ustach. Są takie ciasta, które jak to się mówi, po prostu rozpływają się w ustach. Szczególne miejsce na liście smakołyków zajmuje napoleonka. Zachwyca aksamitnym kremem budyniowym a jak się okazuje wcale nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, aby przygotować taki smakołyk.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Miksujemy żółtka razem z ekstraktem waniliowym, cukrem i mąką. Następnie wlewamy szklankę mleka i dalej miksujemy, aż składniki się połączą.
Mleko, które zostało, przelejemy, aby zagotować. Jeżeli już będzie się gotować, wlewamy masę jajeczną, nieustannie mieszając. Teraz gotujemy całość przez 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Potem zestawiamy rondelek z ognia i odstawiamy, aż ostygnie.
Teraz bierzemy się za ciasto francuskie. Rozkładamy je na blasze, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. W kilku miejscach należy wykonać nakłucia widelcem. Potem wstawiamy blachy do piekarnika, który powinien być rozgrzany do 190°C. Pieczenie powinno trwać 10 minut. Następnie wyjmujemy blachy i odstawiamy do stygnięcia.
Miękkie masło ubijamy na puch. Podczas ubijania dodajemy ostudzony budyń, a następnie miksujemy. Składniki mają się połączyć w jednolity krem.
Gdy krem jest już gotowy, przekładamy go na upieczone ciasto francuskie. Następnie wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch sypiemy cukier puder, a następnie wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki.
Ciasto można podawać na deser lub w każdej innej chwili, gdy tylko przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.