Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Klasyczna napoleonka 

ciasto na talerzyku

Są takie ciasta, które jak to się mówi, po prostu rozpływają się w ustach. Są takie ciasta, które jak to się mówi, po prostu rozpływają się w ustach. Szczególne miejsce na liście smakołyków zajmuje napoleonka. Zachwyca aksamitnym kremem budyniowym a jak się okazuje wcale nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, aby przygotować taki smakołyk. 

Składniki: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 szklanki mleka 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Sposób przygotowania: 

Miksujemy żółtka razem z ekstraktem waniliowym, cukrem i mąką. Następnie wlewamy szklankę mleka i dalej miksujemy, aż składniki się połączą. 

Mleko, które zostało, przelejemy, aby zagotować. Jeżeli już będzie się gotować, wlewamy masę jajeczną, nieustannie mieszając. Teraz gotujemy całość przez 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Potem zestawiamy rondelek z ognia i odstawiamy, aż ostygnie. 

Teraz bierzemy się za ciasto francuskie. Rozkładamy je na blasze, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. W kilku miejscach należy wykonać nakłucia widelcem. Potem wstawiamy blachy do piekarnika, który powinien być rozgrzany do 190°C. Pieczenie powinno trwać 10 minut. Następnie wyjmujemy blachy i odstawiamy do stygnięcia. 

Miękkie masło ubijamy na puch. Podczas ubijania dodajemy ostudzony budyń, a następnie miksujemy. Składniki mają się połączyć w jednolity krem. 

Gdy krem jest już gotowy, przekładamy go na upieczone ciasto francuskie. Następnie wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch sypiemy cukier puder, a następnie wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki. 

Ciasto można podawać na deser lub w każdej innej chwili, gdy tylko przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. 

Powiązane posty