Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak lo mein 

chińskie danie z makaronem

Co jest wyjątkowego w kurczaku lo mein ? Smak, który gwarantuje połączenie sosu sojowego z olejem sezamowym. Wystarczy wspomnieć, że “chicken lo mein” to jedno z najczęściej zamawianych w Stanach Zjednoczonych dań na wynos proponowanych przez restauracje chińskie. 

Składniki: 

  • makaron 
  • pierś z kurczaka 
  • cebula 
  • marchew
  • brokuły
  • kapusta pekińska 
  • grzyby moon (mogą być pieczarki) 
  • bulion 
  • sos sojowy 
  • olej sezamowy 
  • brązowy cukier 

Sposób przygotowania: 

Wstaw wodę w garnku na makaron. Może być pszenny lub pełnoziarnisty w zależności od twoich preferencji. 

Teraz trzeba wymieszać ze sobą brązowy cukier z bulionem. Dodaj też olej sezamowy i sos sojowy. Wymieszaj wszystko i odstaw na bok. Składniki muszą się ze sobą połączyć.  

Następnie trzeba pokroić warzywa w paski lub w kostkę – Twój wybór. Wcześniej możesz też już rozgrzewać woka lub patelnię. Następnie dodaj oleju do smażenia i wrzuć pierś z kurczaka pokrojoną na nieduże kawałki. 

Gdy kurczak się zrumieni, dorzuć warzywa. Wymieszaj wszystko ze sobą i podsmażaj do momentu, aż warzywa zmiękną. Wystarczą 3 minuty. Następnie polej wszystko przygotowanym wcześniej sosem i podgrzewaj, czasami mieszając przez kolejne 2 minuty. 

Na koniec wystarczy dodać ugotowany wcześniej makaron. Wymieszaj wszystko razem i podawaj na talerze. Nigdy nie zapomnisz tego smaku!

Powiązane posty