Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Klasyczna pizza pepperoni

Pizza pepperoni, screen z YouTube

Pizza, której każdy powinien spróbować. Prosty przepis, szybkie wykonanie, podstawowe składniki. To wszystko w rezultacie daje wyborny smak, od którego trudno się uwolnić.

Składniki

  • Spod do pizzy (1 sztuka)
  • Papryczka chili czerwona (1/2 sztuki)
  • Salami pepperoni (80 g)
  • Rukola (garść)
  • Tarta mozzarella (1/2 szklanki)
  • Sos pomidorowy (1/2 szklanki)
  • Tarty parmezan (1/3 szklanki)

Przygotowanie

Rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 220 oC. Następnie spód pizzy przekładamy na papier do pieczenia. Teraz smarujemy go sosem, na który posypujemy mozzarellę i parmezan. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki kiełbasę pepperoni i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili.

Tak przygotowaną pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. W tym czasie spód wyrośnie i nabierze złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy pizzę rukolą. Tym sposobem pizza pepperoni jest gotowa do podania! W dodatku będzie lepsza niż w dowolnej pizzerii.

Powiązane posty