Prosty przepis na wyborny obiad dla całej rodziny. Wystarczy pół godziny, żeby zachwycić wszystkich aromatycznym daniem pełnym witamin, a przy tym charakteryzującym się zniewalającym smakiem.
Składniki na kluski francuskie
- Masło (40 g)
- Jajko (2 sztuki)
- Mąka pszenna (4 łyżki)
- Sól (szczypta)
Składniki na sos szpinakowy
- Ser pleśniowy (50 g)
- Szczypior cebuli (12 g)
- Szpinak Baby (200 g)
- Czosnek (1 ząbek)
- Śmietana 30% (250 ml)
- Gałka muszkatołowa (szczypta)
- Sól (szczypta)
- Pieprz biały (szczypta)
Przygotowanie
Oddzielamy żółtka od jajek. Następnie masło miksujemy na puszystą piankę i dodajemy do niej żółtka (pojedynczo), cały czas przy tym mieszając zawartość misy. Kiedy składniki dobrze się połączą, wyłączamy robota. Do osobnej miski przekładamy białka ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę.
Teraz 2 łyżki przygotowanej piany przekładamy do masy maślanej i dodajemy do niej również odrobinę mąki. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy, dodając stopniowo kolejne porcje piany i mąki. Powtarzamy proces aż do zużycia całej piany z jajek i mąki.
W sporym garnku gotujemy wodę, po czym zmniejszamy ogień. Porcje ciasta wkładamy za pomocą dużej łyżki do gotującej się wody. Tak przygotowane kluski gotujemy ok. 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Pora przejść do przygotowania sosu szpinakowego. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki, a czosnek w cienkie plasterki. W niewielkim garnku gotujemy śmietanę z plasterkami czosnku. Po chwili do sosu dodajemy również gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Po kilku minutach dodajemy także pokrojone kawałki sera pleśniowego. Całość gotujemy do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.
Na koniec do przygotowanego i gorącego sosu dodajemy szpinak baby, który parzymy przez ok. 30 sekund.
Teraz wystarczy posiekać szczypiorek z cebuli, kluski nałożyć na talerze, polać sosem szpinakowym i udekorować posiekanym szczypiorkiem.