Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kociołek meksykański

Meksykański kociołek, screen z YouTube

Wyjątkowo ostra i niesłychanie wyborna potrawa, której każdy powinien spróbować. Przygotujesz ją szybko i łatwo. Poczuj meksykańskie słońce w swoim własnym domu.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 gramów)
  • Przyprawa con carne (1 opakowanie)
  • Papryka czerwona (1 sztuka)
  • Woda (150 mililitrów)
  • Czerwona fasolka z puszki (2 opakowania)
  • Pomidory z puszki (1 opakowanie)
  • Papryczka chili (1 sztuka)
  • Świeża bazylia (0.5 pęczka)
  • Olej (3 łyżki)
  • Cebula (1 sztuka)

Przygotowanie

Obraną i drobna pokrojoną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodajemy do niej mięso, pokrojoną w paski paprykę i pomidory z puszki z zalewą. Całość dusimy przez ok. 10 minut pod przykryciem.

W tym czasie mieszamy ze sobą drobno posiekaną papryczkę chili i odsączoną fasolę. Przyprawę uniwersalną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy do mięsa na patelni. Dusimy jeszcze do momentu, aż całość zgęstnieje. Potrawę podajemy ozdobioną liśćmi bazylii oraz w towarzystwie ryżu.

Powiązane posty