Są takie przepisy, o których niektórzy będą pamiętać do końca życia, a inni z kolei w ogóle nie mają o nich pojęcia. Przykładem są kokosanki dobrze znane wszystkim osobom, które pamiętają czasy PRL-u. Warto jednak przypomnieć tę recepturę, ponieważ takie ciasteczka są po prostu pyszne. A robi się je bardzo prosto.
Składniki:
- 300 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 4 białka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
W pierwszym etapie przygotowania ciasteczek musimy ubić białka na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy szczyptę soli. Podczas tej czynności stopniowo dodajemy cukier. Powinniśmy miksować tak długo, aż pianka stanie się gęsta i błyszcząca.
Teraz gdy białka są już ubite, wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy mamy już gotową masę, możemy formować ciasteczka. Niektórzy robią to, wykorzystując łyżkę, a inni rękaw cukierniczy.
Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika, który powinien być nagrzany do 180°C. Ustawiamy na termoobieg i pieczemy przez około 20 minut do momentu zrumienienia ciasteczek.
Gdy ciasteczka ostygną, wkładamy je do szczelnego pojemnika. Dzięki temu zachowają świeżość.