Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kokosanki 

Kokosanki 

Są takie przepisy, o których niektórzy będą pamiętać do końca życia, a inni z kolei w ogóle nie mają o nich pojęcia. Przykładem są kokosanki dobrze znane wszystkim osobom, które pamiętają czasy PRL-u. Warto jednak przypomnieć tę recepturę, ponieważ takie ciasteczka są po prostu pyszne. A robi się je bardzo prosto. 

Składniki: 

  • 300 g wiórków kokosowych 
  • 150 g cukru 
  • 4 białka 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

W pierwszym etapie przygotowania ciasteczek musimy ubić białka na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy szczyptę soli. Podczas tej czynności stopniowo dodajemy cukier. Powinniśmy miksować tak długo, aż pianka stanie się gęsta i błyszcząca. 

Teraz gdy białka są już ubite, wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy. 

Gdy mamy już gotową masę, możemy formować ciasteczka. Niektórzy robią to, wykorzystując łyżkę, a inni rękaw cukierniczy. 

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika, który powinien być nagrzany do 180°C. Ustawiamy na termoobieg i pieczemy przez około 20 minut do momentu zrumienienia ciasteczek. 

Gdy ciasteczka ostygną, wkładamy je do szczelnego pojemnika. Dzięki temu zachowają świeżość. 

Powiązane posty