Ten koktajl już swoim kolorem obiecuje niezwykłe doznania smakowe. Świeżość zieleni kojarzy się z relaksem i bliskością natury. Jak łatwo się domyślić, przygotowany będzie z zielonych składników i to bardzo zdrowych. Nie zabraknie tu selera naciowego, a przede wszystkim awokado.
Składniki:
- 2 sztuki awokado
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 mała papryczka chili
- szczypta suszonego imbiru
- przyprawa Zaa’atar
- jedna limonka
- 300 ml napoju owsianego
- pół pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
Awokado kroimy na połowę i pozbywamy się pestki. Łyżką wyjmujemy miąższ i przekładamy do kielicha blendera.
Seler naciowy obieramy, wykorzystując obieraczkę. Teraz kroimy go tak samo jak chili na mniejsze kawałki. Z kolendrą postępujemy podobnie. Dodajemy jeszcze awokado i wyciskamy sok z limonki.
Następnie dodajemy przyprawy i wlewamy napój owsiany. Wszystkie składniki miksujemy do momentu, aż powstanie gładki koktajl. Taki napój serwujemy w wysokich szklankach, a dodatkowo na wierzch sypiemy ziarna sezamu.