Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy

koktail

Gdy robi się gorąco, nasz organizm automatycznie domaga się nawodnienia. Należy pić wodę, ale czy przecież soki owocowe nie smakują lepiej? Dodatkowo mają także witaminy, a są takie, które odznaczają się właściwościami nawadniającymi. Taki właśnie jest arbuz, który głównie przecież składa się z wody, a dodatkowo jeszcze pięknie wygląda. Gdy go połączymy z truskawkami, powstać może wspaniały orzeźwiający koktajl, od którego nie będziemy chcieli się oderwać.

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg arbuza,
  • 20-30 dag truskawek,
  • kilka kostek lodu,
  • łyżka soku z limonki lub cytryny ,
  • cukier lub miód
  • listki mięty do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Najpierw musimy się zabrać za arbuza. Trzeba się dostać do miąższu. Owoc kroimy najpierw na pół, a potem odcinamy płaskie półokrągłe kawałki. Teraz można łatwo odkroić czerwoną część, a następnie pokroić w kostkę. Pamiętajmy, aby usunąć pestki.

Miąższ arbuzowy miksujemy w blenderze. Potem dodajemy truskawki i sok z limonki. Ponownie wszystko razem miksujemy. Można też dodać cukier albo miód, jeżeli wolimy bardziej słodkie napoje.

Na koniec pozostaje jeszcze tylko dodać kostki lodu w całości lub pokruszone.

Powiązane posty