Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Koktajl krewetkowy

Koktajl krewetkowy

Elegancki koktajl, który sprawdzi się przy każdej okazji. Zaserwuj wyśmienity napój z owocami morza.

Składniki

  • Krewetki w skorupce – 24 sztuki
  • Sałata lodowa – 8 łyżek
  • Średni ogórek zielony – 1 sztuka
  • Nektarynka – 1 sztuka
  • Masło – 1 łyżka
  • Czosnek, ząbek – 1 sztuka
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Czosnek – 1 szczypta
  • Ketchup – 2 łyżki
  • Majonez – 3 łyżki
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Przygotowujemy krewetki (usuwamy pancerz i jelito, a ogonki odcinamy). Następnie na rozpuszczonym na patelni maśle podgrzewamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy też krewetki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Przekładamy je do osobnej miski i studzimy. W tym czasie obieramy ogonki (4 sztuki odkładamy na bok). Następnie kroimy krewetki na mniejsze kawałki.

Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki i przekładamy do kieliszka, w którym podamy koktajl. Ogórka kroimy w kostkę, a nektarynkę na 12 części. Teraz w miseczce mieszamy składniki sosu koktajlowego. Do sałaty w kieliszku przekładamy ogórka i wszystko zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojone krewetki i 3 kawałki nektarynki. Całość dekorujemy pozostawionymi ogonkami krewetek, ziołami i kiełkami.

Powiązane posty