Elegancki koktajl, który sprawdzi się przy każdej okazji. Zaserwuj wyśmienity napój z owocami morza.
Składniki
- Krewetki w skorupce – 24 sztuki
- Sałata lodowa – 8 łyżek
- Średni ogórek zielony – 1 sztuka
- Nektarynka – 1 sztuka
- Masło – 1 łyżka
- Czosnek, ząbek – 1 sztuka
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Czosnek – 1 szczypta
- Ketchup – 2 łyżki
- Majonez – 3 łyżki
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Przygotowujemy krewetki (usuwamy pancerz i jelito, a ogonki odcinamy). Następnie na rozpuszczonym na patelni maśle podgrzewamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy też krewetki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Przekładamy je do osobnej miski i studzimy. W tym czasie obieramy ogonki (4 sztuki odkładamy na bok). Następnie kroimy krewetki na mniejsze kawałki.
Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki i przekładamy do kieliszka, w którym podamy koktajl. Ogórka kroimy w kostkę, a nektarynkę na 12 części. Teraz w miseczce mieszamy składniki sosu koktajlowego. Do sałaty w kieliszku przekładamy ogórka i wszystko zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojone krewetki i 3 kawałki nektarynki. Całość dekorujemy pozostawionymi ogonkami krewetek, ziołami i kiełkami.