Uprzyjemnij sobie dzień tym prostym przepisem na kopytka w wersji słodkiej. Wystarczy chwila. Kopytka na słodko przygotujesz w pół godziny.
Składniki
- Przyprawa do placków ziemniaczanych – 1 opakowanie
- Cukier puder – 2 łyżki
- Jajka – 2 sztuki
- Mleko – 450 mililitrów
- Mąka – 0.3 szklanki
- Cukier wanilinowy – 1 łyżka
- Masło – 2 łyżki
- Bułka tarta – 1 łyżka
Przygotowanie
Przyprawę do placków ziemniaczanych mieszamy z mlekiem, cukrem pudrem i jajkami. Wymieszane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie posypujemy je mąką, dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy w kształt wałków, które następnie kroimy w charakterystyczne kopytka. Gotujemy je przez ok. 3 minuty we wrzącej wodzie.
Na patelni rozpuszczamy w tym czasie masło, dodajemy do niego bułkę tartą i cukier waniliowy. Tak przygotowaną zasmażką polewamy wyłożone na talerz kopytka.