Pomysłowy przepis na proste danie. Jak wykorzystać ugotowane jajka? Oczywiście robiąc z nich wyborne kotlety!
Składniki
Kotlety jajeczne
- Bułka tarta – 16 g
- Jajko – 6 szt.
- Musztarda – 10 g
- Sól – 0,33 łyżeczki
- Szczypior cebuli – 10 g
Dodatkowo
- Bułka tarta – 50 g
- Natka pietruszki – 5 g
- Olej rzepakowy – 1 łyżka
Przygotowanie
Na początek na twardo gotujemy 5 jajek w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy je ze skorupek i przekładamy do miski, gdzie je rozgniatamy. Dodajemy wszystkie składniki na kotlety jajeczne i mieszamy do ich połączenia.
Z powstałej masy formujemy 5-6 kotletów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony (na średnim ogniu). Gotowe kotlety przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.