Dania jarskie są coraz bardziej popularne. Wiele osób zastanawia się nad przejściem na dietę wegetariańską, czy też nawet wegańską. To potrawy smaczne i bardzo zdrowe. Przykładem są, chociażby kotlety z soczewicy. Przygotowuje się je z dodatkiem kaszy jaglanej. Danie jest więc bardzo syte i bogate witaminy.
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy, suchego ziarna
- 1 szklanka kaszy jaglanej, suchej
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta cynamonu
- 1 duża szczypta mielonego pieprzu czarnego
- sól do smaku
- bułka tarta, panko lub wegańska panierka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Półtorej szklanki ciepłej wody wykorzystamy do zalania soczewicy. Teraz odstawiamy ją do namoczenia na 10 minut. Potem solimy i gotujemy, aż zrobi się miękka.
Drugi garnek natomiast wykorzystamy do zagotowania 2 szklanek wody. Gdy zacznie się gotować, solimy i dodajemy kaszę. Czekamy, aż się zagotuje.
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek.
Teraz potrzebna będzie miska, w której wymieszamy ugotowaną już lekko zgniecioną soczewicę razem z kaszą jaglaną. Dorzucamy do nich cebulę i czosnek, a także wszystkie przyprawy. Całość mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy o 20 minut, aby mogła ostygnąć.
Następnie po przestudzeniu masy formujemy okrągłe kotlety. Potem panierujemy w tartej bułce albo jakiejś innej panierce, którą najbardziej lubimy.
Jeżeli chodzi o smażenie kotletów, czekamy, aż się zarumienią z obydwu stron. W końcu nie trzeba ich długo smażyć, ponieważ składniki wcześniej ugotowaliśmy.
Alternatywnie można także kotlety upiec. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na termoobiegu przez 20 minut w 180°C.
Wegetariańskie kotlety najlepiej podawać na liściach sałaty z dodatkiem pieczonych buraków.