Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety z soczewicy 

Kotlety z soczewicy 

Dania jarskie są coraz bardziej popularne. Wiele osób zastanawia się nad przejściem na dietę wegetariańską, czy też nawet wegańską. To potrawy smaczne i bardzo zdrowe. Przykładem są, chociażby kotlety z soczewicy. Przygotowuje się je z dodatkiem kaszy jaglanej. Danie jest więc bardzo syte i bogate witaminy. 

Składniki: 

  • 1 szklanka soczewicy, suchego ziarna 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej, suchej 
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1 szczypta cynamonu 
  • 1 duża szczypta mielonego pieprzu czarnego 
  • sól do smaku 
  • bułka tarta, panko lub wegańska panierka do obtoczenia 

Sposób przygotowania: 

Półtorej szklanki ciepłej wody wykorzystamy do zalania soczewicy. Teraz odstawiamy ją do namoczenia na 10 minut. Potem solimy i gotujemy, aż zrobi się miękka. 

Drugi garnek natomiast wykorzystamy do zagotowania 2 szklanek wody. Gdy zacznie się gotować, solimy i dodajemy kaszę. Czekamy, aż się zagotuje. 

Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek. 

Teraz potrzebna będzie miska, w której wymieszamy ugotowaną już lekko zgniecioną soczewicę razem z kaszą jaglaną. Dorzucamy do nich cebulę i czosnek, a także wszystkie przyprawy. Całość mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy o 20 minut, aby mogła ostygnąć. 

Następnie po przestudzeniu masy formujemy okrągłe kotlety. Potem panierujemy w tartej bułce albo jakiejś innej panierce, którą najbardziej lubimy. 

Jeżeli chodzi o smażenie kotletów, czekamy, aż się zarumienią z obydwu stron. W końcu nie trzeba ich długo smażyć, ponieważ składniki wcześniej ugotowaliśmy. 

Alternatywnie można także kotlety upiec. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na termoobiegu przez 20 minut w 180°C. 

Wegetariańskie kotlety najlepiej podawać na liściach sałaty z dodatkiem pieczonych buraków. 

Powiązane posty