Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka krakowska na każdą okazję 

sałatka warzywna w misce

Sałatki to potrawy, które są świetne na każdą okazję i bez nich stół lub lodówka zawsze wygląda jakoś pusto. Jeżeli mamy ochotę na coś pożywnego i jednocześnie dietetycznego, najlepsza będzie sałatka krakowska. Przygotowuje się ją szybko, a sukces zawdzięcza kiełbasie krakowskiej. 

Składniki: 

  • 300 g kiełbasy krakowskiej 
  • 4 ugotowane ziemniaki 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 cebula 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 

Składniki sosu: 

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Najpierw przygotowujemy sos, a więc mieszamy razem majonez, jogurt i musztardę. Potem doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki. 

Ziemniaki wcześniej ugotowane kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie siekamy jajka. Podobnie robimy z kiełbasą krakowską, cebulą, papryką i ogórkami kiszonymi. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w drobną kostkę. 

Teraz wszystkie składniki dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy ze sobą. Wlewamy sos i ponownie bardzo dokładnie mieszamy. 

Sałatkę można serwować z ulubionym pieczywem, ale będzie smakować także sama. 

Powiązane posty