Crema catalana, czyli po prostu po polsku krem kataloński jest deserem bardzo tradycyjnym cenionym także coraz częściej w Polsce. Przepis nie jest skomplikowany, a więc nie trzeba go szukać w menu w jakiejś restauracji, ponieważ można go przyrządzić samodzielnie w domu.
Składniki:
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 850 ml mleka krowiego
- 1 cytryna
- cynamon
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Żółtka i 150 g cukru rozcieramy w misce.
Natomiast w rondelku musimy zagotować 750 ml mleka razem ze skórką cytrynową i cynamonem. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu przez kilka minut.
Następnie wyjmujemy skórkę cytrynową, a mleko stopniowo wlewamy do miski, gdzie wcześniej zmieszaliśmy cukier i żółtka. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać.
Teraz mąkę kukurydzianą należy rozmieszać z mlekiem, które zostało. Potem dolewamy do miski ze składnikami. Następnie wszystko przelewamy do garnka i podpalamy pod nim ogień. W momencie, gdy mleko zacznie już delikatnie wrzeć, wyłączamy ogień. Pamiętajmy, aby mleko cały czas mieszać.
Przelewamy zawartość garnka do małych miseczek lub do jednej większej. Teraz krem musi wystygnąć i stężeć.
No wierzch kremu sypiemy pozostały cukier. Powinien się skarmelizować, a więc wkładamy go na chwilę pod grill piekarnikowy.