Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tort piniata 

tort urodzinowy

Tort z reguły podajemy z uwagi na jakąś ważną uroczystość. Dlatego też tym bardziej będziemy przywiązywać wagę do tego, aby prezentowały się niezwykle estetycznie. Taki jest właśnie tort pinia ta, idealny na urodziny. 

Składniki: 

  • 370 g masła 
  • 370 g mąki pszennej 
  • 200 g cukru 
  • 6 jajek 
  • 80 ml mleka 
  • jedna łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 7 łyżek kolorowej posypki 

Krem: 

  • 370 g masła 
  • 280 g cukru pudru 
  • jedno opakowanie cukru waniliowego 
  • 250 g kolorowych drażetek 
  • 300 g dżemu truskawkowego 
  • 3 łyżki gorącej wody 

Sposób przygotowania: 

Ubijamy masło i cukier na jednolitą puszystą masę. Należy dodać następnie przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Teraz ponownie wszystko trzeba zmiksować. Kolejny etap to wylanie mleka i dodanie jajek. Ponownie mieszamy, aby składniki się połączyły. 

Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 20–40 minut w temperaturze 180°C. 

Po tym czasie należy wyjąć ciasto i ostudzić. Następnie kroimy je na 3 okręgi. Na środku, na przykład z użyciem szklanki, trzeba wykroić na środku nieduży otwór. 

Następnie cukier waniliowy, cukier puder i masło ubijamy, aby powstała gładka masa. Wlewamy do niej gorącą wodę i wszystko mieszamy. 

Pierwszy okrąg należy posmarować dżemem, a potem kremem. Na górę kładziemy ciasto z wydrążonym okręgiem. Ponownie powtarzamy czynność. 

Teraz czekoladowe drażetki wsypujemy do środka, ale nie wszystkie. Potrzebować będziemy trochę do dekoracji. 

Na samej górze umieszczamy trzeci okrąg ciasta. Pozostały krem używamy do posmarowania wierzchu i boków. Potrzebna będzie szpatułka, aby wygładzić nierówności. 

Posypką dekorujemy tort po bogach. Używamy też do dekoracji pozostałych drażetek. Tak przygotowany tort musi spędzić w lodówce jedną godzinę. 

Powiązane posty