Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Surówka z selera 

surówka na stole

Jedną ze smaczniejszych surówek wzbogacających główne dania obiadowe jest na pewno ta wykonana na bazie selera. Warzywo ma bardzo wyrazisty delikatnie ostry smak, który idealnie komponuje się ze słodyczą jabłka. Ciekawym akcentem smakowym są także płatki migdałów. 

Składniki: 

  • 500 g selera korzeniowego 
  • 2 średniej wielkości jabłka 
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego 
  • 2 łyżki płatków migdałów 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania: 

Seler należy bardzo dokładnie umyć, szczególnie wtedy, jeżeli pochodzi z własnej działki. Następnie obieramy go i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. 

Następnie seler mieszamy oliwą z oliwek, a także sosem sałatkowym z torebki. 

Jabłka pozbawiamy skórki i ścieramy na grubej tarce. Od razu musimy wymieszać je z selerem, aby nie ściemniało. 

Pozostaje już tylko dodać majonez i płatki migdałów. Na pewno będzie smakować wszystkim. 

Powiązane posty