Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze, screen z YouTube

Znakomita przekąska, która może urozmaicić każdą imprezę, a także stanowić uzupełnienie obiadu. W dodatku przygotujesz ją w wyjątkowo prosty sposób! Zapoznaj się z przepisem kulinarnym i zachwyć swoich gości!

Składniki

  • Jajko (1 sztuka)
  • Krewetki (24 sztuki)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Woda gazowana (500 ml)
  • Olej kokosowy (1 łyżka)
  • Mąka pszenna (170 g)
  • Sól (szczypta)

Składniki dodatkowe

  • Ogórek (½ sztuki)
  • Papryczka chili czerwona (½ sztuki)

Przygotowanie

Zdejmujemy pancerze z krewetek, po czym delikatnie nacinamy krewetki w poprzek, a następnie doprawiamy je szczyptą soli. Do miski wlewamy mocno schłodzoną wodę gazowaną i dodajemy do niej jajko, oba rodzaje mąki oraz sól. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.

Teraz na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. W tym czasie krewetki obtaczamy w mące i zanurzamy w przygotowanym cieście. Krewetki smażymy na patelni w głębokim oleju. Owoce morza smażymy partiami, a po każdej partii sięgamy po łyżkę cedzakową, żeby ściągnąć z wierzchu oleju zbierające się zanieczyszczenia z ciasta.

Tak przygotowane krewetki w tempurze podajemy z pokrojonym ogórkiem i papryczką chili.

Powiązane posty