Znakomita przekąska, która może urozmaicić każdą imprezę, a także stanowić uzupełnienie obiadu. W dodatku przygotujesz ją w wyjątkowo prosty sposób! Zapoznaj się z przepisem kulinarnym i zachwyć swoich gości!
Składniki
- Jajko (1 sztuka)
- Krewetki (24 sztuki)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Woda gazowana (500 ml)
- Olej kokosowy (1 łyżka)
- Mąka pszenna (170 g)
- Sól (szczypta)
Składniki dodatkowe
- Ogórek (½ sztuki)
- Papryczka chili czerwona (½ sztuki)
Przygotowanie
Zdejmujemy pancerze z krewetek, po czym delikatnie nacinamy krewetki w poprzek, a następnie doprawiamy je szczyptą soli. Do miski wlewamy mocno schłodzoną wodę gazowaną i dodajemy do niej jajko, oba rodzaje mąki oraz sól. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.
Teraz na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. W tym czasie krewetki obtaczamy w mące i zanurzamy w przygotowanym cieście. Krewetki smażymy na patelni w głębokim oleju. Owoce morza smażymy partiami, a po każdej partii sięgamy po łyżkę cedzakową, żeby ściągnąć z wierzchu oleju zbierające się zanieczyszczenia z ciasta.
Tak przygotowane krewetki w tempurze podajemy z pokrojonym ogórkiem i papryczką chili.