Niezrównana zupa pomidorowa, która pozwoli nieco odmienić tradycyjny przepis i wprowadzić szczyptę innowacji. Wypróbuj znakomity przepis na zupę pomidorową z pieczonymi warzywami, aby dowiedzieć się, czym jest prawdziwa rozkosz.
Składniki
- Marchewka (1 sztuka)
- Por (1 sztuka)
- Pomidor malinowy (1 kg)
- Cebula (1 sztuka)
- Czosnek (1 ząbek)
- Bulion warzywny (2 l)
- Miód (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Sok z cytryny (25 ml)
- Bazylia świeża (odrobina)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Zaczynamy od włączenia piekarnika, żeby rozgrzał się do 220 oC. Teraz przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego wkładamy ćwiartki pomidorów w skórkach, grubo posiekaną białą część pora, drobno pokrojoną cebulą oraz pokrojonymi w plastry marchewką i czosnkiem. Całość polewamy oliwą i miodem. Tak przygotowane naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.
Po tym czasie zawartość naczynia żaroodpornego (wraz z wydzielonym sokiem) przelewamy do garnka z bulionem warzywnym. Dodajemy do niego również sól i pieprz. Całość zagotowujemy, a następnie blendujemy do momentu, aż otrzymamy gładką i lekko kremową zupę. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę więcej bulionu warzywnego. Ponownie zagotowujemy zupę pomidorową i dodajemy sok z cytryny.
Zupę przelewamy do misek, które ozdabiamy listkami bazylii i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Zupa pomidorowa najlepiej będzie smakować z samodzielnie przygotowanym makaronem.