Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa pomidorowa z pieczonymi warzywami

Zupa pomidorowa podana na głębokim talerzu

Niezrównana zupa pomidorowa, która pozwoli nieco odmienić tradycyjny przepis i wprowadzić szczyptę innowacji. Wypróbuj znakomity przepis na zupę pomidorową z pieczonymi warzywami, aby dowiedzieć się, czym jest prawdziwa rozkosz.

Składniki

  • Marchewka (1 sztuka)
  • Por (1 sztuka)
  • Pomidor malinowy (1 kg)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Bulion warzywny (2 l)
  • Miód (1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Sok z cytryny (25 ml)
  • Bazylia świeża (odrobina)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od włączenia piekarnika, żeby rozgrzał się do 220 oC. Teraz przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego wkładamy ćwiartki pomidorów w skórkach, grubo posiekaną białą część pora, drobno pokrojoną cebulą oraz pokrojonymi w plastry marchewką i czosnkiem. Całość polewamy oliwą i miodem. Tak przygotowane naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

Po tym czasie zawartość naczynia żaroodpornego (wraz z wydzielonym sokiem) przelewamy do garnka z bulionem warzywnym. Dodajemy do niego również sól i pieprz. Całość zagotowujemy, a następnie blendujemy do momentu, aż otrzymamy gładką i lekko kremową zupę. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę więcej bulionu warzywnego. Ponownie zagotowujemy zupę pomidorową i dodajemy sok z cytryny.

Zupę przelewamy do misek, które ozdabiamy listkami bazylii i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Zupa pomidorowa najlepiej będzie smakować z samodzielnie przygotowanym makaronem.

Powiązane posty