Krokiety to potrawa powszechnie lubiana z uwagi na wiele wariantów, w jakich występuje. Można przygotować farsz z kapusty i grzybów albo z mięsa, czy też sera i szpinaku. W tym przypadku chodzi o góralskie krokiety, ale nazwa nie powinno nas mylić, ponieważ bo składniki nie musimy jechać w Tatry.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml z alkoholowego jasnego piwa
- 150 ml wody
- 3 żółtka
- 1 łyżka oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 100 gr ugotowanych ziemniaków
- 200 g bryndzy
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 białka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka. Wlewamy wodę i piwno. Wszystko miksujemy, aż powstanie ciasto naleśnikowe.
Następnie zaczynamy je miksować na niskich obrotach i powoli wsypujemy mąkę pszenną. Potem dodajemy olej, a także doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dalej mieszamy, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Gdy taksię stanie, odstawiamy je na 15 minut.
Aby przygotować farsz, musimy mieć pokruszoną bryndzę, którą przekładamy do miski i ucieramy z żółtkami. Doprawiamy pieprzem i solą.
Rozgniecione ziemniaki, naturalnie ugotowane, mieszamy z jogurtem i szczypiorkiem. Teraz musimy je wymieszać razem z żółtkami i bryndzą.
Bierzemy patelnię i rozgrzewamy olej. CIAsto rozprowadzamy po całej patelni i smażymy je z obydwu stron.
Na gotowe naleśniki nakładamy porcję farszu i zawijamy w krokiety. Potem zanurzamy je w ubitych białkach i obtaczamy w bułce tartej.
Ponownie rozgrzewamy olej na patelni, na której pozostaje usmażyć krokiety. Będą gotowe, gdy zaczną się lekko rumienić. Podajemy je z sosem i surówką.