Niecodziennie sięgamy po orientalne zupy, a mogą być niezwykle pożywne i zapewniać niezapomniane wrażenia smakowe. Do takich propozycji kulinarnych na pewno zalicza się tajska zupa krewetkowa. Chodzi notabene o przepis autorstwa Magdy Gessler.
Składniki:
- 500 g dużych krewetek
- 1 litr wody
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 cebule dymki
- 2 trawy cytrynowe
- 2 pomidory
- 1 papryczka chili
- 4 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki sosu chili
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- przyprawy: imbir, curry, chili
Sposób przygotowania:
Krewetki obieramy z pancerzy, ale pozostawiamy ogonki. Pamiętajmy, aby usunąć czarne jelitko.
Musimy pokroić papryczkę chili, trawę cytrynową, ale tylko jej białą część i cebule dymki. Wyciskamy z limonki sok, a następnie obieramy pomidory ze skóry i kroimy w kostkę.
Wodę gotujemy w garnku – powinna być posolona. Gdy zacznie wrzeć, rzucamy cebulę, trawę, paprykę i dodajemy sok z limonki, a także 1 łyżeczkę imbiru. Nie może też zabraknąć 0,5 łyżeczki curry i chili. Właśnie te przyprawy nadadzą zupie wspaniałą barwę i pikantny smak. Taki wywar musimy dusić pod przykryciem mniej więcej przez 20 minut.
Po 20 minutach dodajmy jeszcze mleczko kokosowe no i wrzucamy krewetki, a także pomidory z sokiem. Pozostaje dodać sos rybny i sos chili.
Zupę gotujemy jeszcze przez około 4 minuty, a potem możemy już ją podawać gościom.