Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tajska zupa krewetkowa 

zupa z krewetkami w talerzu

Niecodziennie sięgamy po orientalne zupy, a mogą być niezwykle pożywne i zapewniać niezapomniane wrażenia smakowe. Do takich propozycji kulinarnych na pewno zalicza się tajska zupa krewetkowa. Chodzi notabene o przepis autorstwa Magdy Gessler. 

Składniki: 

  • 500 g dużych krewetek 
  • 1  litr wody 
  • 1  puszka mleczka kokosowego 
  • 2 cebule dymki 
  • 2 trawy cytrynowe 
  • 2 pomidory 
  • 1 papryczka chili 
  • 4 łyżeczki soku z limonki 
  • 2 łyżeczki sosu chili 
  • 2 łyżeczki sosu rybnego 
  • przyprawy: imbir, curry, chili 

Sposób przygotowania: 

Krewetki obieramy z pancerzy, ale pozostawiamy ogonki. Pamiętajmy, aby usunąć czarne jelitko. 

Musimy pokroić papryczkę chili, trawę cytrynową, ale tylko jej białą część i cebule dymki. Wyciskamy z limonki sok, a następnie obieramy pomidory ze skóry i kroimy w kostkę. 

Wodę gotujemy w garnku – powinna być posolona. Gdy zacznie wrzeć, rzucamy cebulę, trawę, paprykę i dodajemy sok z limonki, a także 1 łyżeczkę imbiru. Nie może też zabraknąć 0,5 łyżeczki curry i chili. Właśnie te przyprawy nadadzą zupie wspaniałą barwę i pikantny smak. Taki wywar musimy dusić pod przykryciem mniej więcej przez 20 minut. 

Po 20 minutach dodajmy jeszcze mleczko kokosowe no i wrzucamy krewetki, a także pomidory z sokiem. Pozostaje dodać sos rybny i sos chili. 

Zupę gotujemy jeszcze przez około 4 minuty, a potem możemy już ją podawać gościom. 

Powiązane posty