Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krokiety po góralsku 

krokiety

Krokiety to potrawa powszechnie lubiana z uwagi na wiele wariantów, w jakich występuje. Można przygotować farsz z kapusty i grzybów albo z mięsa, czy też sera i szpinaku. W tym przypadku chodzi o góralskie krokiety, ale nazwa nie powinno nas mylić, ponieważ bo składniki nie musimy jechać w Tatry. 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 ml z alkoholowego jasnego piwa 
  • 150 ml wody 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól, pieprz 
  • 100 gr ugotowanych ziemniaków 
  • 200 g bryndzy 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 3 białka 
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Do miski wbijamy jajka. Wlewamy wodę i piwno. Wszystko miksujemy, aż powstanie ciasto naleśnikowe. 

Następnie zaczynamy je miksować na niskich obrotach i powoli wsypujemy mąkę pszenną. Potem dodajemy olej, a także doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dalej mieszamy, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Gdy taksię stanie, odstawiamy je na 15 minut. 

Aby przygotować farsz, musimy mieć pokruszoną bryndzę, którą przekładamy do miski i ucieramy z żółtkami. Doprawiamy pieprzem i solą. 

Rozgniecione ziemniaki, naturalnie ugotowane, mieszamy z jogurtem i szczypiorkiem. Teraz musimy je wymieszać razem z żółtkami i bryndzą. 

Bierzemy patelnię i rozgrzewamy olej. CIAsto rozprowadzamy po całej patelni i smażymy je z obydwu stron. 

Na gotowe naleśniki nakładamy porcję farszu i zawijamy w krokiety. Potem zanurzamy je w ubitych białkach i obtaczamy w bułce tartej. 

Ponownie rozgrzewamy olej na patelni, na której pozostaje usmażyć krokiety. Będą gotowe, gdy zaczną się lekko rumienić. Podajemy je z sosem i surówką. 

Powiązane posty