Przygotuj prostą przekąskę, która urozmaici każde spotkanie towarzyskie czy seans filmowy.
Składniki
- Kolba kukurydzy – 2 sztuki
- Przyprawa wędzona papryka z chili – 1 łyżka
- Czerwona papryczka chili – 1 sztuka
- Masło – 2 łyżki
- Olej z pestek winogron – 2 łyżki
- Cytryna – 1 sztuka
- Natka kolendry lub pietruszki – 0.5 pęczka
Przygotowanie
Z kukurydzy odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez ok. 15 minut. W tym czasie siekamy zioła i chili, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. W rondelku rozpuszczamy masło, na które przekładamy chili, olej, sok z cytryny, skórkę i przyprawę. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec przekładamy kukurydzę na talerze, polewamy sosem i posypujemy odrobiną przyprawy.