Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kukurydza z chili

Kukurydza z chili

Przygotuj prostą przekąskę, która urozmaici każde spotkanie towarzyskie czy seans filmowy.

Składniki

  • Kolba kukurydzy – 2 sztuki
  • Przyprawa wędzona papryka z chili – 1 łyżka
  • Czerwona papryczka chili – 1 sztuka
  • Masło – 2 łyżki
  • Olej z pestek winogron – 2 łyżki
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Natka kolendry lub pietruszki – 0.5 pęczka

Przygotowanie

Z kukurydzy odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez ok. 15 minut. W tym czasie siekamy zioła i chili, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. W rondelku rozpuszczamy masło, na które przekładamy chili, olej, sok z cytryny, skórkę i przyprawę. Całość dokładnie mieszamy.

Na koniec przekładamy kukurydzę na talerze, polewamy sosem i posypujemy odrobiną przyprawy.

Powiązane posty