Wykorzystanie tego przepisu to idealna propozycja, jeżeli tym razem w daniu obiadowym chcecie poczuć rzeczywiście wyraźne smaki. Jest tu wszystko, co potrzebne, aby przeżyć prawdziwą azjatycką podróż kulinarną. Danie będzie słodkie, kwaśne, ale również ostre. A mięso z kurczaka zagwarantuje, że po takim posiłku będziecie najedzeni.
Składniki:
- 4 porcje piersi z kurczaka
- 30 grom przyprawy do pikantnego kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 6 cebulek dymek
- jedna łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 5 rzeczy sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody
- 1.5 łyżki octu z białego wina
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w woreczku. Dodajemy jeszcze mąkę kukurydzianą i przyprawę do kurczaka. Woreczek szczelnie zawiązujemy. Teraz obracamy w taki sposób, aby mąka i przyprawy przykleiły się równomiernie do mięsa.
W woku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy także kawałki kurczaka i smażymy składniki, aż mięso się zarumieni.
Pozostałe składniki mieszamy z wodą, octem, cukrem oraz sosem sojowym.
Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do kurczaka i przykrywamy. Całość musi się gotować przez około 3 minuty.
Następnie przyprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu cayenne. Dodajmy także dymki, które trzeba pokroić na długie kawałki. Potem zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Danie jest gotowe. Można je podawać z ryżem albo makaronem.