Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak po seczuańsku 

Kurczak po seczuańsku 

Wykorzystanie tego przepisu to idealna propozycja, jeżeli tym razem w daniu obiadowym chcecie poczuć rzeczywiście wyraźne smaki. Jest tu wszystko, co potrzebne, aby przeżyć prawdziwą azjatycką podróż kulinarną. Danie będzie słodkie, kwaśne, ale również ostre. A mięso z kurczaka zagwarantuje, że po takim posiłku będziecie najedzeni. 

Składniki: 

  • 4 porcje piersi z kurczaka 
  • 30 grom przyprawy do pikantnego kurczaka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 6 cebulek dymek 
  • jedna łyżeczka cukru 
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego 
  • 5 rzeczy sosu sojowego 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1.5 łyżki octu z białego wina 
  • 100 ml oleju 

Sposób przygotowania: 

Mięso kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w woreczku. Dodajemy jeszcze mąkę kukurydzianą i przyprawę do kurczaka. Woreczek szczelnie zawiązujemy. Teraz obracamy w taki sposób, aby mąka i przyprawy przykleiły się równomiernie do mięsa. 

W woku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy także kawałki kurczaka i smażymy składniki, aż mięso się zarumieni. 

Pozostałe składniki mieszamy z wodą, octem, cukrem oraz sosem sojowym. 

Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do kurczaka i przykrywamy. Całość musi się gotować przez około 3 minuty. 

Następnie przyprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu cayenne. Dodajmy także dymki, które trzeba pokroić na długie kawałki. Potem zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez kilka minut. 

Danie jest gotowe. Można je podawać z ryżem albo makaronem. 

Powiązane posty