Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny, screen z YouTube

Prosty przepis na obiad na słodko. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym zachwyci każde podniebienie. Przy tym jest prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • Filet z kurczaka (300 gramów)
  • Przyprawa słodko-kwaśna (1 opakowanie)
  • Czerwona papryka (1 sztuka)
  • Pomidory (2 sztuki)
  • Imbir suszony (1 szczypta)
  • Chilli mielone (1 szczypta)
  • Cukier (1 szczypta)
  • Ziarna sezamu (1 łyżka)
  • Ocet winny
  • Olej (1 łyżka)
  • Woda (300 mililitrów)

Przygotowanie

Na początek mięso z kurczaka kroimy w pasy i posypujemy je chili i szczyptą soli. Następnie kroimy pomidory w cząstki, a paprykę w cienkie pasy (po usunięciu gniazda nasiennego). Teraz posypujemy kurczaka ziarnami sezamu i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Kiedy przybierze złocistą barwę, dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.

Całość zalewamy 300 ml wody, do której dodajemy również przyprawę słodko-kwaśną. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pomidora i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z makaronem lub z ryżem.

Powiązane posty