Prosty przepis na obiad na słodko. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym zachwyci każde podniebienie. Przy tym jest prosty w przygotowaniu.
Składniki
- Filet z kurczaka (300 gramów)
- Przyprawa słodko-kwaśna (1 opakowanie)
- Czerwona papryka (1 sztuka)
- Pomidory (2 sztuki)
- Imbir suszony (1 szczypta)
- Chilli mielone (1 szczypta)
- Cukier (1 szczypta)
- Ziarna sezamu (1 łyżka)
- Ocet winny
- Olej (1 łyżka)
- Woda (300 mililitrów)
Przygotowanie
Na początek mięso z kurczaka kroimy w pasy i posypujemy je chili i szczyptą soli. Następnie kroimy pomidory w cząstki, a paprykę w cienkie pasy (po usunięciu gniazda nasiennego). Teraz posypujemy kurczaka ziarnami sezamu i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Kiedy przybierze złocistą barwę, dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Całość zalewamy 300 ml wody, do której dodajemy również przyprawę słodko-kwaśną. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pomidora i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z makaronem lub z ryżem.