Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron w sosie pieczarkowym

Makaron w sosie pieczarkowym jest prostym i niewymagającym przepisem, który łatwo można przygotować. Nie potrzeba do tego wielu składników ani dużej ilości czasu. Każdy może przygotować pożywny i pyszny posiłek, który sprawdzi się przy każdej okazji.

Składniki:
– Makaron spaghetti (200 g)
– Pieczarki (250 g)
– Śmietanka 30% (200 ml)
– Natka pietruszki (1 pęczek)
– Cebula (1 sztuka)
– Olej (1 łyżka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Na początek tradycyjnie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na jego opakowaniu. Najlepiej, żeby wyszedł al dente. Następnie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy ją na rozgrzany olej. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki w plasterki. Dodajemy je na patelnię w momencie, gdy zeszkli się cebula.
W drugim kroku delikatnie mieszamy i sprawdzamy stan cebuli oraz pieczarek. Muszą być miękkie, żeby można było przejść dalej. Dopiero po osiągnięciu tego efektu na patelnię wlewamy powoli śmietankę, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia sosu pieczarkowego. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Teraz wystarczy wymieszać makaron z sosem. Można to zrobić w garnku lub już po nałożeniu na talerze. Makaron w sosie pieczarkowym najlepiej podać od razu po przygotowaniu.

Powiązane posty