Znakomity przepis na obiad na słodko. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil, a efekt zwyczajnie Cię zachwyci. Nuta cynamonu wyśmienicie będzie współgrała ze słodyczą jabłka.
Składniki
- Makaron świderki (350 gramów)
- Kwaśne jabłka (1 kilogram)
- Cukier (0.6 szklanki)
- Cukier wanilinowy (1 łyżeczka)
- Rodzynki (4 łyżki)
- Jajko (3 sztuki)
- Śmietana (1 szklanka)
- Cynamon (2 łyżeczki)
- Bułka tarta (1 łyżka)
- Sól (1 szczypta)
- Masło (2 łyżki)
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i polewamy zimną wodą. Następnie obrane jabłka kroimy w cienkie plastry, a surowe jajka rozcieramy z cukrem. Dodajemy do nich cukier waniliowy, namoczone rodzynki i cynamon. Tak przygotowaną mieszankę łączymy z jabłkami, makaronem i śmietaną.
W następnym kroku smarujemy foremkę do zapiekania tłuszczem i posypujemy ją bułką tartą. Makaron przekładamy do foremki i smarujemy masłem (tylko wierzch). Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC.