Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z cynamonem i jabłkiem

Makaron z jabłkami i cynamonem

Znakomity przepis na obiad na słodko. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil, a efekt zwyczajnie Cię zachwyci. Nuta cynamonu wyśmienicie będzie współgrała ze słodyczą jabłka.

Składniki

  • Makaron świderki (350 gramów)
  • Kwaśne jabłka (1 kilogram)
  • Cukier (0.6 szklanki)
  • Cukier wanilinowy (1 łyżeczka)
  • Rodzynki (4 łyżki)
  • Jajko (3 sztuki)
  • Śmietana (1 szklanka)
  • Cynamon (2 łyżeczki)
  • Bułka tarta (1 łyżka)
  • Sól (1 szczypta)
  • Masło (2 łyżki)

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i polewamy zimną wodą. Następnie obrane jabłka kroimy w cienkie plastry, a surowe jajka rozcieramy z cukrem. Dodajemy do nich cukier waniliowy, namoczone rodzynki i cynamon. Tak przygotowaną mieszankę łączymy z jabłkami, makaronem i śmietaną.

W następnym kroku smarujemy foremkę do zapiekania tłuszczem i posypujemy ją bułką tartą. Makaron przekładamy do foremki i smarujemy masłem (tylko wierzch). Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC.

Powiązane posty