Kwas chlebowy niezwykle popularny dekady temu, w ostatnich latach zaczął wracać do łask. Napój można znaleźć na półkach sklepowych bez żadnego problemu. Nie każdy jednak wie, że można go przygotować bardzo szybko w domowym zaciszu. Ważne, że będzie pozbawiony konserwantów, a na pewno sprawdzi się w upalne dni.
Składniki:
- 1,5 kg chleba razowego
- 5 l wody
- 0,5 dag drożdży (lub 1 dag)
- kilka łyżek cukru
- rodzynki do smaku
Sposób przygotowania:
Potrzebny będzie chleb razowy. Pieczywo kroimy na kromki, a następnie opiekamy w piekarniku.
Następnie grzanki należy pokruszyć i zalać 5 litrami przygotowanej ciepłej wody. Teraz dodajemy drożdże, ale pamiętajmy, aby dodać ich zimą 0,5 dag, a latem 1 dag. Dodajemy jeszcze cukier.
Taką miksturę pozostaje już tylko przykryć i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przecedzamy napój przez gęste sito i przelewamy do butelek. Dorzucamy jeszcze trochę rodzynek i zakręcamy.
Taki smaczny kwas chlebowy możemy przechowywać w lodówce jeszcze przez 10 dni.