Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lemoniada na ochłodę

Lemoniada jest jednym z najlepszych napojów na gorące dni, których w tym roku nie brakuje. Pyszna, orzeźwiająca i prosta w przygotowaniu pomoże lepiej znieść wysokie temperatury. Jednocześnie lemoniada zapewni organizmowi odrobinę witamin i zachwyci smakiem.

Składniki:
– Cytryna (2 sztuki)
– Limonka (1 sztuka)
– Pomarańcza (2 sztuki)
– Mięta (kilka świeżych liści)
– Cukier (4 łyżki)

Przygotowanie:
Na początek parzymy wrzątkiem cytryny oraz limonkę. Następnie z połowy limonki, 1 ½ cytryny oraz 1 ½ pomarańczy wyciskamy do rondelka. Pozostałą część owoców kroimy w półplasterki lub ćwiartki, a liście mięty dokładnie płuczemy. W drugim kroku przychodzi pora na to, abyśmy do soku w rondelku wsypali cukier. Pod rondelkiem nastawiamy mały ogień i gotujemy przez kilka minut. Cały czas przy tym mieszamy, aby cukier się rozpuścił.
Następnie rondelek odstawiamy na bok, aby sok spokojnie ostygł. W tym czasie do dzbanka wsypujemy pokrojone wcześniej owoce oraz porwane liście mięty. Wszystko to zalewamy przestudzonym sokiem, a pozostałą część dzbanka wypełniamy przefiltrowaną wodą. Od jej ilości będzie zależała intensywność smaku. Teraz lemoniada wymaga jedynie schłodzenia w lodówce. Dodatkową dekorację i ochłodę mogą stanowić kostki lodu wrzucone do napoju tuż przed jego podaniem. Można je umieścić w dzbanku lub bezpośrednio w szklankach, w których podamy pyszną lemoniadę.

Powiązane posty