Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Panierowane pieczarki

Panierowane pieczarki są oryginalnym pomysłem na pyszną przekąskę. Nie wymagają żadnych dodatków w postaci sosu, a bukiet ziół zawartych w panierce znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Panierowane pieczarki można przygotować w zaledwie godzinę.

Składniki:
– Pieczarki (500 g)
– Jajka (3 sztuki)
– Bułka tarta (1 szklanka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Suszony czosnek w proszku (szczypta)
– Suszone pomidory w proszku (szczypta)
– Oregano (szczypta)
– Ostra papryka w proszku (szczypta)
– Olej (do smażenia)

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności obieramy pieczarki i odcinamy lub odcinamy ich trzonki. Następnie w misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem wszystkich przypraw. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Następnie pieczarki panierujemy w tradycyjny sposób. Obtaczamy je w jajku z przyprawami, a później w bułce tartej. Ostatnim etapem przygotowania jest rozgrzanie oleju na patelni i ułożenie na nim kapeluszy grzybów. Panierowane pieczarki smażymy z obu stron do momentu ich zarumienienia. Dobrze jest zrobić to na nieco większej ilości oleju. Na koniec układamy pieczarki na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Danie można podawać na ciepło lub na zimno.

Powiązane posty