Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Leniwe z cynamonem

Kluski leniwe z cynamonem

Idealny posiłek na gorące dni, kiedy brakuje energii i ma się ochotę na coś prostego, smacznego i szybkiego. Kluski leniwe, cynamon i kilka podstawowych składników dają w efekcie prosty przepis kulinarny na pyszny i pożywny obiad.

Składniki

  • Twaróg – 300 gramów
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Mąka pszenna – 0.33 szklanki
  • Mąka do podsypania ciasta
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cukier wanilinowy – 10 gramów
  • Masło – 3 łyżki
  • Bułka tarta – 2 łyżki
  • Cynamon – 1 łyżka

Przygotowanie

Przeciśnięty przez praskę twaróg mieszamy z jajkiem, oboma rodzajami mąki i cukrem waniliowym. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze kawałki, a z każdego z nich formujemy charakterystyczny wałek. Następnie wałki kroimy na równe części (w romby) i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty.

W tym czasie przygotowujemy zasmażkę, czyli rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy na niej bułkę tartą z cynamonem.

Powiązane posty