Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Nie ma nic lepszego niż domowe lody, a te o smaku jagodowym, zachwycą swoją oryginalnością i niepowtarzalnością. Jak zrobić lody w domu? Nic prostszego!

Składniki:

  • Jagody lub owoce w żelu – 400 g jagód lub 200/250 g owoców w żelu
  • Cukier – 80 g
  • Mleko – 150 ml
  • Śmietana 30% lub 36% – 350 ml
  • Żółtka – 3 sztuki
  • Cukier wanilinowy – 8 g

Przygotowanie:


Owoce umyj i podgrzej z dwiema łyżkami cukru, aż puszczą sok i zmiękną. Przetrzyj je przez sitko i odstaw do przestudzenia. W większym garnku umieść mleko ze śmietaną, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania. W międzyczasie mikserem utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel.

Gdy mleko ze śmietanką zacznie się gotować, zdejmij garnek z palnika. Do utartych żółtek z cukrem dodaj trochę gorącego płynu, jednocześnie miksując całość przez chwilę. Przelej zawartość miski z powrotem do garnka z mlekiem, ustaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, delikatnie mieszając.

Doprowadź masę do lekkiego zgęstnienia (nie zagotowuj jej, aby się nie zważyła!). Masa powinna być płynna, ale oblepiać łyżkę. Dodaj do masy przygotowane owoce i dokładnie wymieszaj. Całość wstaw do zamrażarki i dobrze schłodź.

Umieść masę w maszynie do lodów i mieszaj przez około 30 minut. Następnie przełóż lody do pojemnika i zamrażaj przez kilka godzin.

Powiązane posty